Dalbys sognepræst Jens Chr. Bach Iversen har skrevet dette bidrag til Haderslev Stiftsavis, der udkommer en gang årligt:

En verden til forskel

Venskabsmenigheden
Vores venskabsmenighed i Bagdad

Dalby Kirke har taget et stort skridt. Menighedsrådet har lavet en venskabsaftale med en kirke i et af verdens mest farlige områder, nemlig i den røde zone i centrum af Bagdad.
Kontakten med St. George Kirke er kommet i stand ved flere møder med kirkens præst, Andrew White.

St. George Kirke: Kirke i et brændpunkt

St. George Kirke lå i mange år hen som en ruin, indtil Andrew White kom til. Han fik kirken renoveret og kirken har i dag en stor menighed af alle slags kristne, selv om 100 medlemmer af menigheden ved St. George Kirke er blevet myrdet de seneste år, og der aldrig bliver holdt gudstjeneste uden bevæbnede livvagter. Over halvdelen af kirkegængerne er børn.

For nogle år siden blev kirken ganske vist delvist ødelagt af en selvmordsbombe, men menigheden tog straks fat på at bygge kirken op igen. Ud over de mange kirkelige aktiviteter har kirken en stor sundhedsklinik med fire læger og tre tandlæger, et bibliotek og et maduddelingsprogram for fattige.

Dansk forbindelse: Danske soldaters fristed
Da det danske forsvar ville rejse et mindested for de danske faldne i Irak-krigen, var det naturligt at gøre det i den lille have ved St. George Kirken. Mange danske soldater fandt et fristed i kirken og har haft tæt kontakt med pastor White. Han sagde i et interview til Dagbladet Information:
»Må jeg sige noget om danskerne? Det danske bidrag i Irak har været enestående. De skal vide, at deres indsats her ikke har været en fejl. De udførte et fantastisk arbejde, og jeg ville ønske, at de andre var som dem.«
Andrew White har blandt andet har holdt mindegudstjeneste i sin kirke for de faldne danske soldater i Irak.

Støtte til kirken i Bagdad: Bønner og midler
Hver søndag samler vi ind i Dalby Kirke til St. Andrew sogns arbejde, ligesom vi hver søndag beder for vore venner i Bagdad i søndagens kirkebøn.
Vi ønsker også at holde sogneaftner / møder om forfulgte kristne og at engagere f.eks. konfirmanderne i kontakten. Når situation bliver mere stabil, kan besøg fra og til Bagdad også komme på tale.

Støtte til kirken i Dalby: Inspiration og horisonter
Måske er det ikke kun, St. George, der har brug for Dalby, men også omvendt. Vi har i vores trygge samfund brug for at vise solidaritet med trængte kristne, og derved også få inspiration og et åbent vindue til verden. Det er godt for os rent konkret at erfare, at Guds kirke på jord er universel, og at vi på trods af mange forskelligheder deler den samme tro.

Kristen kirke i Irak i næsten 2000 år
Kristendommen har til manges overraskelse dybe rødder i Irak og kan føre sin historie tilbage til de første apostles tid. De assyriske rige (der nu er en del af Irak) var faktisk det første kristne samfund i verden, men i de senere år har de kristne haft det meget svært.

Kristne forfølges
For ti år siden var der over en million kristne i Irak, nu er der under 300.000. De kristne har som mindretal haft ufattelige lidelser. Mange er myrdet, andre er kidnappet, og børn har været vidne til ting, som ingen børn nogensinde burde have set. Præster og biskopper er blevet halshugget, og nonner voldtaget og dræbt.
Selvom den kristne tilstedeværelse i Irak er langt ældre end den muslimske, forsøger muslimske ekstremister at fremstille landets kristne som et fremmedelement og gennemføre en religiøs udrensning. I 2010 blev tre kirker angrebet af Al-Qaeda selvmordsbombere midt under søndagsgudstjenesten med hundredvis af døde og sårede til følge.

Nyt håb
Pastor Andrew White, St. George Kirke, har engageret sig dybt i freds- og forsoningsarbejdet. I 2011 lykkedes det ham at få Det øverste Muslimske Råd til at udstede en fatwa (muslimsk forordning), der fordømmer vold mod kristne. Det har i nogen grad givet de kristne håb om en bedre fremtid. Andrew White fortæller:
»Alle tror, at krigen bliver vundet med våben og ved at træne militæret. Men det er noget sludder. Det vigtigste er at engagere sig med de religiøse ledere. Når religion går galt, så bliver situation meget værre. Og i Irak er religionen gået helt galt.«

Vil du vide mere?
Så kontakt Dalby Kirkes venskabsmenighedsudvalg, Kurt Johansen
Tlf. 40 33 66 59 / eller bedst på e-mail kurtjohansen@sat7.org

Præsten i St. George Kirke i Bagdad
Der er langt fra den trygge tilværelse som menighed og præst i Kolding til det liv, som Dalbys venskabsmenighed og dennes præst, Andrew White, lever i Bagdad.

Præst med sikkerhedsvagter modtager frihedspris
Andrew White er egentlig englænder, men har følt sig kaldet til at blive præst i vel nok verdens farligste sogn. I al fald er Whites normale sikkerhedseskorte 40 sværtbevæbnede vagter. Til tider må den udvides til over 100 mand. Ud over at være en fantastisk præst for en menighed af 3.000 irakere har Andrew White spillet en meget væsentlig rolle som fredsmægler ved at samle lederne af de forskellige religiøse grupper.
Nogle af disse møder er foregået i København støttet af Det danske Udenrigsministerium.
For sin indsats har Andrew White netop modtaget ”The International First Freedom Award”, der tidligere er tildelt Tony Blair (England) og Vaclav Havel (Tjekkoslovakiet).

Støt St. George Kirke
Ønsker du at støtte den store indsats for fred og forsoning, som Dalby Kirkes venskabsmenighed i Bagdad yder under uhyre svære betingelser, kan det ske til en konto, der administreres af Tyrstrup Menighedsråd, der også har venskabsforbindelse med St. George Kirke:
Reg.nr. 9874, kontonr. 3050 1749 55 (Bank Nordik)
Husk at mærke indbetalingen: Bagdad (da kontoen også bruges til andre formål).
Herfra overføres penge til FRRME (se www.frrme.org), der er en engelsk baseret fond, som står bag Andrew White og St. George Kirkes arbejde.