Dalby skrevet i mandtal

Endnu engang er der anledning til at citere den amerikanske humorist og forfatter Mark Twain, der på et tidspunkt læste sin egen nekrolog i avisen, hvorefter han telegraferede tilbage:
- Rygterne om min død er stærkt overdrevne.
For nogenlunde på samme måde kan man have det, når man følger mediernes dækning af det danske kirkeliv. Igen og igen gentages myten om tomme kirker, men virkeligheden er en ganske anden.
I Dalby, et almindeligt dansk gennemsnitssogn, har vi talt kirkegængere i tre årtier og kan altså dokumentere tingenes tilstand i stedet for at løbe med luftige påstande.
1. januar 2016 havde Dalby Sogn 3.143 indbyggere, hvoraf 2.786 var medlemmer af folkekirken = 88,6%.

Kirkegængere i Dalby
I år 2015 var der i alt 6.282 kirkegængere til 70 gudstjenester fra den knap så efterspurgte morgen en varm sommersøndag til den tætpakkede juleaften, fra familiegudstjenesten Fastelavn til friluftsgudstjenesten på Rebæk Strand, fra musikgudstjenester til hverdagsaftengudstjenester. I gennemsnit giver det 90 kirkegængere pr. gudstjeneste.
Dertil kommer de mange, mange flere, der har deltaget i for eksempel bryllupper, begravelser og undervisning for mini-konfirmander. Også de blev talt i 2015 på initiativ fra Haderslev Stift, men er ikke med i denne opgørelse.

Altergæster
I Dalby Kirke er der altergang ved gudstjenesterne søndag kl. 10.30. Dem var var 33 af i 2015 med i alt 1.196 altergæster, hvilket giver et gennemsnit på 36.

Dåb
44 børn blev døbt i Dalby Kirke i 2015. Det antal følger nogenlunde indbyggertallet i sognet og er derfor steget gradvist de seneste år.

Konfirmander
Antallet af konfirmander varierer en del fra år til år i Dalby Kirke. I 2015 var der 22. I år bliver der 38.

Kirkelige handlinger
I Dalby Kirke blev der i 2015 fejret 12 bryllupper: Vielse / velsignelse af ægteskab indgået på rådhuset.
Der var i alt 26 begravelser / bisættelser.

NB! Alt kan ikke tælles
Da Kejser Augustus holdt sin ”folketælling i hele verden”, skete det vigtigste ikke i regnebøgerne, men i en stald i Betlehem.
På samme måde er selve antallet af gudstjenester, kirkegængere og kirkelige handlinger aldrig det vigtigste. Det vigtigste er den enkeltes møde med kristendommen, og det lader sig hverken måle eller veje.
Ikke desto mindre lægger Dalby Kirke her tallene frem for år 2015 til eftertanke og overvejelse af forholdet mellem folk og kirke.